Surwold 11/8 2023

Surwold 11/8 2023

Efter morgenmad med friske rundstykker fra bageren forlod vi Haren og sejlede i dejlig medstrøm ned af Ems.

Det var rart atter at være på en flod, og vi nød de smukke omgivelser og måske især, at vejret i dag var totalt sommerligt med sol og varme.

I går var shorts’ene så småt blevet fundet frem. De havde ikke været på siden vi 20/7 var på cykeltur til Cochem på Mosel – så vi havde haft hele tre uger med regn, blæst og ret lave temperaturer.

Erik vinkede begejstret tilbage til VW-folkene

Et brudepar der var ved at blive foreviget ved den romantiske bro, så vi også.

Efter et pænt stykke sejlads måtte vi dog tage afsked med den smukke Ems og sejle ind på Küsten-Kanal. Efter at have været i gennem en sluse kom vi ind på en laang ret lige kanal med ensartet grøn bevoksning til begge sider, ikke grimt, men ret ensformigt. Og bag ved den grønne “hæk” til begge sider, kunne man høre tæt trafik. Hver gang nogen dyttede , eller en traktor kom buldrende, fik man et mindre chok og så sig undrende rundt. Så lige før en bro var der hul i hækken og vi drejede af til højre ind til den lille Surwold klubhavn. Endnu en af den slags med styr på tingene med mange aktive medlemmer – og hvor gæster også er velkomne. 

Selve Surwold lå et godt stykke væk, men der var indkøbsmuligheder i nærheden. Vi nød det varme vejr – i skyggen med kølige drikke, selv isterningemaskinen var fundet frem.


Senere gik vi en tur langs kanalen og som på vandet, var det en lang lige vej med grønt på begge sider. På et tidspunkt kunne man gå til venstre ned af en, måske privat vej, mod et stort gartneri. Det så dog ud, som om vejen havde et U-formet forløb tilbage mod havnen, så vi drejede til venstre og håbede det bedste.

Hele området viste sig at være en kæmpemæssig skole, Pater-Petto-Schule, for unge med særlige behov.

Her kan man opnå praktiske færdigheder inden for forskellige fag , dyrke sport samtidig med at den åndelige og emotionelle udvikling stimuleres (hvad det så end vil sig). Stedet har sågar sin egen kirke. Vi så ikke en levende sjæl, men der holdt en masse hvide transportere, små skolebusser. Der var antageligt sommerferielukket, men det hele virkede noget gammeldags og næsten lidt uhyggeligt. Jeg fandt nogle anmeldelser på Google, som ikke så alt for gode ud, måske skrevet af utilfredse elever. Kun en stjerne ud af fem fik skolen – med rette eller urette.

Den seneste tid har vi set flere rønnebærtræer med flotte orangerøde bær, desværre også en påmindelse om at sommeren er ved at gå på hæld. Det vækker altid et vist vemod især hos mig.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.