Oldenburg 12-13/8 2023

Oldenburg 12-13/8 2023

LØRDAG 12/8

I dag skulle der sejles langt, lidt over 50 km videre af Küsten-Kanal mod Oldenborg på en strækning uden andre havne, muligvis var der tillægningsmulighed et sted eller to.

Så er vi på vej ud af havnen.

Vejret var som lovet, gråt, og der skulle komme udbredt regn senere, så vi forlod Surwold hurtigst muligt d.v.s. klokken ni. En time senere regnede det, mildt og stille med ophør ind i mellem.

Efter fem timer, lige inden Oldenburg skulle vi igennem en sluse. Selv om der hverken var andre skibe eller frokostpause, kom vi til at vente det meste af en time her. Det lød som om slusemesteren var faldet i søvn, da vi kontaktede ham, men endelig blev vi da sluset ned, og kom ind på floden Hunte hvor vi hurtigt nærmede os Oldenburgs midte.

Typisk Oldenburgvilla i patricierstil langs kanalen

Kort efter lagde vi ved firetiden til i Oldenburg i et noget trist havnebassin indrammet af kedelige nyere højhuse.

Da vi drejede om hjørnet ind mod bykernen, så vi en dejlig lang træbro midt i kanalen, hvor man måske også kunne ligge. 

Vi gik fortsatte dog op i byen, og sigter man efter de høje tårne, når man som regel ind i byens hjerte, således også her. Vi blev mødt af St. Alberti kirken med alle sine spir og tårne, som vi straks gik ind i. Den var så sandelig aldeles anderledes end forventet og end nogen anden kirke, vi har besøgt – og det er jo ikke så få efterhånden. Efter forskellige ikke særlig kirkelige forrum kom vi ind i selve kirkerummet, som var næsten helt i hvidt – og rundt. Lidt som en tyrefægterarena ( eller et tempel, var vist meningen) med en separat afskærmet ydre cirkulær gulmalet kirkebænk, der omkransede hele rummet.

Sådan har kirken dog ikke set ud fra starten af, den er blevet forandret et utal gange, siden der første gang i 1100 tallet blev anlagt en kirke. Kort sagt en underlig kirke, men det mest (for)underlige var dog, at planeten Mars stor, rød og rund hang ned fra rummets kuppel, drejede rundt gjorde den også.

Den var en del af en udstilling, som drog Europa rundt. Selv om kuglen var stor, er den virkelige Mars dog en million gange større. Lige bag kirken bag nogle store træer gemte byens eventyrslot sig på den store slotsplads. Her var der virkelig gang i den med en form for ret larmende musikfestival, der havde stået på et par dage.

Vejret var efterhånden blevet rigtig godt igen, så der var et mylder af især yngre mennesker, og der kunne købes alverdens burgere, pølser, empenadaer samt drikkevarer i lange baner.

Vi sluttede af med lidt indkøb i et kæmpe indkøbscenter tæt på, inden vi vendte tilbage til havnen.

Udenfor butikscenteret mødte vi disse tre charmerende grisebassebjørne.

Området lige før havnen er noget af et trafikalt knudepunkt med flere rundkørsler, og vi følte virkelig at være kommet til storbyen, og Oldenburg har da også ca. 170.000 indbyggere. Bilisterne virkede mere fartglade end normalt, man blev helt nervøs, når de kom fræsende rundt i de mange kurver, og når de speedede op efter rødt lys. Man skulle næsten tro, at de øvede sig til Nürburg Ringen…

Langs den tidligere omtalte lange træbro lå der et bryggeri, hvor vi havde aftalt at mødes med Bodil og Steen til en fadøl. Mens vi sad der, besluttede vi, at Steen og Erik skulle flytte vores både over til denne langt hyggeligere del af havnen. Især fordi vi havde bestemt os for en overliggerdag i Oldenburg.

Steen og Erik i fuld gang

Så mens damerne sad på første parket og så på, fik herrerne flyttet bådene til alles tilfredshed. Bagefter sad vi og nød den lune aften med lidt god øl – og flammkuchen havde de sandelig også. 

SØNDAG 13/8

Erik havde et projekt for denne dag – masten skulle sænkes mindst 10 cm. Om et par dage, på Geestekanalen, ville vi komme til en sluse, hvor der var to lave broer, som vi var i tvivl om, vi ville kunne gå under. Gennemsejlingshøjden er  2,80 m og vi var 2,81, så der skulle ikke meget skvulp eller ekstra højvande til før vi ville gå på. Med det rigtige værktøj og lidt hjælp fra Steen blev højden reduceret til 2,70, så nu sover Erik nok bedre om natten, hvad det angår. I mens var jeg sendt i byen for at finde en bager, der havde søndagsåbent, og samtidig fik jeg set lidt mere af byen.

Rådhuset

Om eftermiddagen var vi sammen oppe i byen, som havde mere at byde på udover kirke, slot og rådhus. Det var en rigtig hyggelig by med snoede gader og mange kønne huse fra start 1900 tallet.


Nu havde vi jo dagen inden set byen i festlig lørdagsstemning, og i dag fik vi så den fredelige søndagsudgave, vi så godt kan lide –  gader uden stress og jag og lukkede butikker. En del café’er og restauranter var dog åbne, og vi satte os på torvet ved kirken og rådhuset og fik kaffe, mens vi så på de andre mennesker, der også var på søndagsudflugt. 

Aftenen tilbragte vi i båden. Det var dejligt at kunne sidde ude i cockpittet og spise m.m. uden teltet oppe ind til sengetid. Fra båden havde vi desuden en fin udsigt til ølbryggeriet og til forskellige bolværksmatroser såsom kærestepar og musikanter.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.