Forbedringer og ændringer.

Forbedringer og ændringer.

2016.

Ud over at have ændret sejlføringen og sat et bovspryd på har jeg forbedret båden på flere punkter. På en langtur er det vigtigt at have strøm nok. Der er derfor monteret et 80 W solpanel med en Ctek dual ladekontrol. Jeg har lavet en ekstra batteribank på 220 Ah kun til køleskabet. Andet forbrug som navigation lanterner og lys dækkes af 2 gel batterier på 160 Ah. Derudover er der et startbatteri til motoren på 70 Ah. Alt lades via forskellige relæer og prioriteringer af alle lademuligheder. Solcellen lader først forbrugsbatterierne, så køleskab og til sidst motor. Motor lader først, med op til 120 A, motor og derefter køleskab og forbrug. Landladeren lader køleskabsbatterier først og så forbrug og motor. Desuden er alt lys bortset fra motorlanternen skiftet til LED pærer.

Der er monteret en kraftig SPX 5 rorpindspilot, kaldet Roberta, som kan styre båden selv i meget hårdt vejr. Der er en akstra actuator motor ombord til hvis en skulle gå itu. På langtur med kun en rorgænger er Roberta meget vigtig.

Jeg har lavet en ”hattehylde” hvor der kan stå 5 klodskasser til at have en masse småting som ellers kan være svære at finde hvis de er pakket ned i kistebænkene eller under dørken.

Af ankergrej er der en Bruce kopi på 10 kg med 10 m kæde og 25 m tov. Desuden tager jeg et Fortress letvægtsanker på 1,8 kg med for ryggens skyld. Det skulle være rigtig godt i mudder og ved kort ankerline. Og så et paraplyanker til klippebund. De 2 ekstra har også kæde og 15 – 30 m tov.

2017.

Her til 2017 har jeg sat en ny trådløs Garmin vindmåler op. Den ser ud til at være langt mere præcis. Desuden har jeg sat en kombineret Supernova LED anker og rød-grøn-hvid lanterne op i toppen til når vi sejler for sejl om natten. Ledningen fra den gamle vindmåler har jeg brugt til et vindex lys, så der er lys på vindexen også. Der er kommet ruller ud for sejlpindene så storsejlet skulle falde lettere ned. Så har jeg købt en ny “ren sinus” inverter på 1000 W så vi har rigtig 230 V ombord. Jeg bruger den mest til at varme vand i en lille elkoger så vi kan få en kop kaffe medens vi sejler. Den kan dog også drive meget andet udstyr også, hvor en med modificeret sinus kan ødelægge f.eks. opladere til Pc’er og mobiler. Vi har dog altid 6 USB udtag til opladning af tablets, telefoner og andet der oplades via USB. Der er 3 stk. 2,3 A og 3 stk. 1 A udtag, samt et par powerbanks til at flytte rundt med og i nødstilfælde.

Desuden går jeg og tænker meget på hvor de forskellige ting skal placeres så vægtfordelingen bliver god, der bliver læsset ca 4-500 kg ombord når vi er klar til at tage afsted. Jeg venter dog med at fylde båden helt til jeg har sejlet Øhavet Rundt singlehanded lørdag den 20. maj.