THYBORØN 26- 28/7-24
FREDAG 26/7
Vi var hurtigt ude af Lemvigs lille lomme og ude i Nissum Bredning, Limfjordens store hav. Vi havde moderat modvind 6-9m/s og sejlede for storsejl og motor det meste af tiden, men også lidt for fok og storsejl alene.
Der var ikke mange både på vandet, men mange giga store vindmøller samt Cheminova’s store skorstene at se på.
Klokken halv seks efter to en halv time havde vi tilbagelagt de små 11 sømil til Thyborøn. Havnen i Thyborøn er ganske anderledes stor med industrihavnen, fiskerihavnen og som den mindste lystbådehavnen – hvor der dog var rigelig plads.
Vi lagde os ind godt bag en stor rød træbygning, der gav god læ for vestenvinden.
Lidt senere gik vi en tur ud langs stranden og klitterne med resterne af tyskernes bunkere fra 2. Verdenskrig.
Vi kom ud til et stort område udlagt til mindespark for de mange omkomne under verdenshistoriens største søslag, Jyllandsslaget, 31/5 1916, mellem engelske og tyske krigsskibe. 250 både og 100.000 mand kæmpede i over et døgn mod hinanden i et ubeskriveligt ragnarok, der sænkede 25 skibe og kostede omkring 9000, især unge mænd, livet.
Resten af aftenen var mere fredelig med lammeculotte, majskolber og tomatsalat i cockpittet.
LØRDAG 27/7
Erik havde sat sig for, at vi skulle stikke næsen ud i Nordsøen – bare så vi havde været der. Skulle det være, så skulle det være fra morgenstunden, mens havet var nogenlunde roligt.
Så kl. halv ti pakkede vi cockpitteltet sammen, forlod vores gode havneplads, satte storsejlet og sejlede ud af inderhavnen og videre ud, så vi lige akkurat kom udenfor de yderste molehoveder og ud i selve Nordsøen, hvor de store dønninger, vi kender fra Atlanterhavet, er.
Jeg var lidt spændt på, om Erik ville gøre alvor af sin joke om at stikke til søs mod Skotland, 330 sømil vestover, men sådan gik det dog ikke.
En time senere lå vi atter godt fortøjet på vores gamle plads. Vi var i øvrigt ikke de eneste, der lige skulle en tur ud og snuse til det store hav. Så var det tid til at besøge “Æ fiskbutik”, hvor vi fik købt mange gode sager både til frokost og til aftensmad, hvor det blev en hel rødtunge og en halv langefilet til deling.
Vi var oppe i byen, som er lidt speciel, ikke ligefrem hyggelig. Lange lineal lige gader med ret så grimme huse side om side. Vi fandt en kiosk med brødudsalg og en filial af det gode jordbærhus fra Lemvig, hvor vi fik købt nogle fine skrubbede kartofler lige til gryden. Himlen blev mere og mere blå, så efter frokosten gik vi over til stranden, hvor jeg for første gang fik badet i Nordsøen/Vesterhavet eller udløbet af Limfjorden, den såkaldte Thyborøn Kanal.
Vandet var dejligt klart og friskt med sandbund, men mere køligt end inde i fjorden. Til gengæld var der en lækker sandstrand, hvor man i læ bag store nedstukne fyrretræsgrene kunne ligge og lade sig gennemvarme af solen bagefter.
Efter den gode fiskemiddag gik vi på solnedgangstur langs strandpromenaden. Vi kom ud forbi et område med forskellige små barer og restauranter især for surfere.
Vi har hele dagen set den ene lille motorbåd sejle ud fra havnen med folk på delfin/sælsafari. Nu så vi, at en af disse både, nok dagens sidste kredsede rundt om en af de mange høfder, der er bygget.
Vi for ud på høfden og så, at der rent faktisk var ikke bare én, men mindst to delfiner, der jævnligt hoppede op af vandet og så ud til at ha’ en fest. Og små sælhoveder så vi også dukke op af vandet her og der. Måske var det tidspunktet, eller at vinden og bølgerne havde lagt sig her ud på aftenen, som gjorde, at vi pludselig havde heldet med os.
Og som prikken over i’et så vi efterfølgende kl. 21.47 en af de flottere solnedgange længe. Man må sige, at det er meget dejligt og afslappende at være her i dette miks af erhvervsfiskerby, feriebadeby for sejlere, autocampere, surfere og andet godtfolk.
Så vi er godt tilfredse med at, kunne se frem til endnu en dag her i morgen, hvor der ventes sol, men også så kraftig vind, at de færreste nok vil sejle, men surfe…
SØNDAG 28/7
Man må sige at det yderste Vestjylland i dag lever op til renomméet om, at at være blæsende. Men flot er det med en næsten skyfri blå himmel, masser af hvidt sand, små røde træhuse og ikke mindst et godt og grundigt oprørt Vesterhav. Kun en enkelt enlig vovehals i en lille trimaran vovede sig ud, men han kom ret hurtigt tilbage med en skade på sine sejl.
Vi var ovre i fiskebutikken igen og hente friske forsyninger, og derefter gik vi over til stranden.
Lige som i går var der gult flag, og der tilrådedes kun badning mellem to opsatte flag, hvor vandet selv i dag var ret roligt. Blæsten var ret kølig, så jeg nøjedes dog med at dyppe tæerne, og ellers lå vi og solede os lidt, inden vi gik længere ud langs kysten, hvor surferne skulle holde til.
Og en hundelufter
Da vi nu havde tiden til det, fik vi, ikke gratis, men for rimelige 35 kr. vasket en lys vask i en meget effektiv firetimers vask og siden også tørret tøjet.
Det er i det hele taget en udmærket havn at ligge i med med fine toilet/baderum og køkkenfaciliteter. På flere måder er føles det at være i Thyborøn lige så anderledes og spændende som mange af de kyststrækninger, vi har sejlet langs med i Spanien og Portugal, lige bortset fra at vestjysk trods alt er nemmere at forstå end portugisisk.
Først på aftenen syntes bølgerne, at ha’ bygget sig yderligere op, og folk gik på stranden og lod sig fascinere og gyse af den kraft, de uophørligt kommer rullende ind med.
Nu står så blot en aften tilbage, til at nyde den indkøbte fisk og så håbe på, at vinden lægger sig i løbet af natten/ formiddagen, så vi kan vende skuden og sejle mod østpå i morgen – med vinden…