16-17.07/19 NAZARÉ
Vi havde tænkt os at blive her et stykke tid. Vi har ikke travlt og de seneste to dage, har vi begge sejlet nok for et stykke tid. Desuden havde vi, eller i al fald jeg en ide om, at Nazaré var et rart sted at være. Allerede for over 25 år siden så jeg billeder af farvestrålende fiskerbåde trukket op på en blændende hvid strand af garvede fiskere og deres koner, gamle som unge, iklædt traditionelle spraglede korte nederdele og ditto forklæder – eller sortklædte, såfremt de var enker.
Og da tænkte jeg, at hertil ville jeg en dag… Og nu er vi her! Selv om her er massivt turistet med alt for mange mennesker og boder med alskens tingeltangel, har byen alligevel bevaret en stor del af sit oprindelige præg. Og selv om der er bygget meget nyt i årenes løb, har man afstået fra de dominerende, grimme højhuse, man ellers ser i mange feriebyer. Også stranden er delvist fredet. I visse dele af den, der hvor de få nu forlængst pensionerede gamle fiskerbåde er parkerede, er parasoller og lætelte ikke tilladt. Selve kysten er her mere frodig og kuperet og det tidligere omtalte forbjerg, som rager højt op danner en smuk ramme om byen – eller rettere sagt den nedre del af byen.
Tirsdag 16.07/19
Den første dag tullede vi bare mest rundt. Var for første gang oppe og spise morgenmad på en café, fandt et marked og var nede på stranden.
Det har ikke været strandvejr den seneste uge, men gråvejr, temmelig blæsende og køligt, men det er altid spændende at se de store, brækkende bølger komme brusende. Lidt forsigtig sopning – og alligevel blev det til en våd nederdel!
Vi købte et par tørrede sardiner af en meget rynket, sortklædt morlille nede ved stranden. Det var svært at tro, selv for fiskeelskere, at de kunne være spiselige, men det måtte vel komme an på en prøve!
Erik fik fundet cyklerne, som havde ligget i dvale i kistebænken i næsten to år, frem og givet dem et tjek. Så blev det lidt lettere at komme frem i den langstrakte by. Senere på dagen fik vi endelig lavet Portoindlægget færdigt, og pludselig var klokken blevet så mange, at den var blevet 21.30 dansk tid og dermed for sent at ringe direkte til min gamle far på plejehjemmet, hvilket jeg ellers plejer at gøre hver aften. Jeg ringede til plejehjemmet og bad dem gå ind og hilse ham, og de sagde, at han var OK, men jeg havde alligevel en dårlig fornemmelse… Vi havde ( endnu) ikke fået sat teltet op, og da vejret forsat var fugtig og klamt, og vi havde siddet længe nok i båden, gik vi op for at finde noget at spise i byen. Vi kom dog ikke så langt, før vi, mærkeligt nok mest jeg, blev grebet af en trang til fast-food fra en af de i en lang række opstillede vogne langs havnen. Så vi gik ind i en art glasbur og fik os hver en menu. Jeg en “bifana” en populær slags sandwich med stegt svinekød og en masse grønt og Erik en form for hotdog. Det var rigtig hyggeligt at sidde der og åbenbart også populært blandt andre folk.
Det var dog også ret så dramatisk, for buret vi sad i, lå lige ud til en større vej med megen trafik. Her holdt et kobbel af løse hunde også til, og de krydsede vejen på må og få i det tiltagende mørke. Der skete dog heldigvis ikke noget.
To af hundene kendte vi allerede fra havnen. Det er flinke hunde, der holder sammen lægger sig rundt omkring og sover, når de altså ikke løber rundt og lever livet farligt.
Onsdag 17.07.19
Næste formiddag startede ikke godt. Vi blev ringet op af en tydeligt bekymret sygeplejerske fra plejehjemmet, som fortalte, at min far var på vej til sygehuset med stærkt forhøjet blodtryk og uregelmæssig puls. Vi fik vores flinke søn Roman til at køre ind på sygehuset, så der var en kendt person til at holde ham i hånden. Heldigvis blev situationen hurtigt stabiliseret, uden tegn på blodpropper, og han kom, også efter eget ønske, hjem igen først på aftenen. Stor ståhej for ingenting – mente han selv. Vi havde jo allerede huhej kigget på flybilletter hjem, men valgte nu, i samråd med min far og personalet, at vente til, som tidligere planlagt, at tage et smut hjem i starten af august. Det er en svær situation med en gammel far, som som man gerne vil være der for.
Da det hele var faldet lidt til ro, tog vi op til den øverste del af byen, O Citio, med endnu en stejl kabelbane.
Bydelen ligger på et klippeplateau virkelig højt, 100 m, oppe over havet og den nedre del af Nazaré. Folk på stranden lignede bittesmå myrer, og bølgerne så ud som flade, hvide tunger, der smøg sig ind på kysten.
Bølgetunger
Der knytter sig flere legender til O Cítio og navnet Nazaré. Det siges, at jomfru Maria i år 1182 viste sig for, og reddede, en jagende rytter, som i tågen var lige ved at styrte ud over kanten. Hesten vendte i sidste øjeblik på bagbenene – mens den stakkels hjort styrtede i havet forfulgt af jægerens pil.
Navnet Nazaré menes at stamme fra en munk fra Nazareth, som slog sig ned som eneboer på klippebyen omkring år 400. Han havde efter sigende en sort Madonna statue med, og den dukkede så på mystisk vis op i det 18. Århundrede og er nu placeret i byens kirke Santuário de Nossa Senhora da Nazaré.
Madonnaen bag plexiglas øverst i altertavlen.
Med udsigt til den store kirke sad vi efter at have besøgt denne og madonnaen på en lille restaurant og fik årets første friskstegte tun, lækkert.
Derefter gik vi ud til det berømte fyrtårn, egentlig også en del af et tidligere fort, hvorfra de meget omtalte kæmpebølger på nordstranden i sikkerhed kan betragtes. Der er nu indrettet et lille surfmuseum. Det er dog ikke sæson for monsterbølger nu – heldigvis, men de var ellers store nok.
Tilbage nær kabelbanen tog vi en kop kaffe på en bar, med hvad der må være den absolut bedst tænkelige udsigt, og af og til endda i solskin.
Bagefter tog vi ned i byen igen, købte ind og cyklede hjem. Så dagen, der startede skidt, endte alligevel med at blive en god dag.