THISTED med pitstop i SUNDBY MORS 31/7- 1/8 2024

THISTED med pitstop i SUNDBY MORS 31/7- 1/8 2024

ONSDAG 31/7

Vi forlod Doverodde ud på formiddagen for at sejle 12 sømil videre til den lille havn Sundby Mors lige før Vilsund broen, så vi ikke helt sprang Mors over. Det blæste pænt friskt,  (7-11 m/s) fra NV, næsten direkte i næsen.

Da vi kom ud i Visby Bredning (som et helt hav – elller Køge Bugt, og ikke at kimse af) forbarmede Erik sig over mig og tog storsejlet ned, så vi sejlede for fokken alene, og det gik fint, lidt langsommere, men mere behageligt. Jeg er lidt pjevset og ikke så vild med pludselige, uforudsigelige vindstød +11m/s.

Vi kom som altid forbi mange varierede og smukke landskaber.

Vi nærmer os Vilsundbroen

Ca. tre timer senere sejlede vi ind i Sundby Mors havn, som så lidt trist ud. Bedre blev det ikke af, at gæstesejlere var henvist til at ligge langskibs ved den MEST mågeoverklattede bro, vi mindes at ha’ set. Og så var der tilmed MEGET langt over til det ellers pæne nybyggede klub/servicehus. Det endte med, at vi nøjedes med at holde frokostpause der, mens vi nød udsigten ud over Vilsund.

Der var også en anden havn på sundets modsatte side, men den så heller ikke så tillokkende ud. Da vi havde stærkt brug for at få fyldt diesel på, og køleskabet atter var tomt, hejste vi broflaget og sejlede gennem den hejste broklap ud af Vilsund og ind i Thisted Bredning mod Thisted blot 5 sømil væk. Vi havde nu vinden  endnu mere i mod os, så vi sejlede for motor og fok. Da vi var en halv sømil fra havneindsejlingen, begyndte motoren at hoste, så den blev hurtigt  slukket, og vores reservedunk fra Oddersund Tanken kom frem og blev fyldt på. Og så kom der heldigvis gang i motoren igen. Måleren på dieseltanken er vist ikke helt pålidelig, for vi burde ha’ kunnet komme helt i mål ifølge Erik… Men i Thisted havn blev tanken fyldt op og det har forhåbentlig fortyndet  nød-biodieselen, så den ikke forvolder skade. Og vi fik en god plads i den store havn, tilmed ved siden af en flink fyr der lige var vendt hjem fra en tur til Svendborg – og som havde købt sin båd i Vindeby havn for fem år siden – og af en vi kender. Verden er lille.

Vi var lige en tur oppe og gå lidt i vores del af havnen, hvor vi fik købt ind til aftensmad i en Netto. Vi kunne se over til det store Tican slagteri – hvor ca. 3,5 millioner svin bliver slagtet årligt og 95% går til eksport…

TORSDAG 1/8-24

Vi vågner op til 1. august – den første dag i årets sidste sommermåned, og en kølig en af slagsen selv om solen skinner. Vi syntes ikke, at vi kunne forlade Thisted, egnens hovedby med ca 13.000 indbyggere, helt ubeset så vi gik en tur rundt i byen, lidt på må og få. Først var vi nede ved den vestlige del af byen, hvor der var nogle nok ret eksklusive nye bebyggelser, med store altaner og en flot udsigt over mod Mors.

Nede ved fjorden var der anlagt en slags mindre betonpromenade, hvorfra man også kunne bade.

Vi gik videre langs den store havn med forskellige bassiner, nogle for lystbåde andre mere kommercielle og kom frem til en ældre pæn havnefront i nogenlunde ens huse fra samme periode.

Derefter kom vi op gennem en af de mindst pæne gågader,  jeg har set ( Erik ikke enig heri), Storegade var det vist. I det hele taget virker byen flere steder usammenhængende og planløs, og med høj prioritering af supermarkeder og store parkeringspladser.


Der er dog også gode takter. Byens store hvide kirke ligger på en bakketop omgivet af høje smukke træer og en anden meget hyggeligere gågade, Vestergade, ligger tæt op af kirken. Det gamle fredede rådhus fra 1853, tegnet af Gottlieb Bindesbøll fra 1853, og byens museum fra 1924 (ikke vist) er også bygninger, der er harmoniske, og hvor der er kælet for detaljerne.


Men mange af dehuse, der er bygget måske i halvfjerdserne er klodsede, grå og kantede og virker direkte menneskefjendske (på mig) – men forhåbentlig var de billige at opføre.

Næsten væltet af et af disse nyere byggerier ligger et lille ydmygt hus, hvor J.P. Jacobsen, en af byens mest kendte personer, havde sit barndomshjem. Han blev født i 1847 og døde ligeledes i Thisted i 1885 kun 38 år gammel af tuberkulose.


J.P. Jacobsen var uddannet biolog og havde (meget fremtidsorienteret) fået guldmedalje for en afhandling om ferskvandsalger. Han var ateist og naturalist og oversatte i 1876 Darwin. Dertil var han forfatter af bl.a. de to kendte værker Niels Lyhne og Fru Marie Grubbe. Især sidstnævnte om en stærk adelig kvinde, der på tværs af tidens normer, følger sine drifter og lyster og tager konsekvensen heraf (social deroute) med oprejst pande, er stadig et fyrtårn i dansk litteratur.

En alvorlig, tænksom og for sin tid moderne ung mand – ven med Georg Brandes

Uanset hvad lader Thisted i dag til at være en velfungerende by, hvor livet leves godt. (Der var et flot nyt “Behandlerhus” og en stor filial af Universitetshospitalet Aalborg – forhåbentligt bemandet med kvalificeret og tilstrækkeligt personale).


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.