Deluz – grødens tid 21/6 2023

Deluz – grødens tid 21/6 2023

Lidt betænkelig(e) ved den antikke sluse slap vi fortøjningerne i Besançon. Jeg var sendt over på den mod satte bred for at hjælpe med at få fortøjningerne sat på pullerterne på land inde i slusen. Det viste sig dog, at en fyr, autoriseret eller ej, kom til og først hjalp med at lukke den bagerste sluseport og siden gik hen og åbnede for “klapperne” i den forreste port – lige vel hurtigt, så Erik var på arbejde med at holde båden i ro nede i dybet. Men alt gik godt, og vi var snart ude på den anden side af slusen.

Vi sejlede videre på den sidste del af floden rundt om byen og kom forbi udmundingen af tunnelen, der skar sig tværs gennem byen.

Langt inde anes lyset
Farvel til Besançon

I dag ville vi, belærte af erfaringen, ikke sejle så langt, men sigtede mod den lille by Deluz 19 km væk, hvor der skulle være anlagt en fin ret ny havn i et gammelt industriområde.

Vi havde en dejlig tur, også i dag  gennem skønne landskaber, og vi fik holdt melon/skinke pause foran turens 4. og eneste dobbelt sluse, 6,3 m høj. Men især på den sidste del af turen mødte vi nu for alvor en af turens mere alvorlige udfordringer – begroninger eller med en måske mere lyrisk betegnelse: GRØDE. I det snævre, lave og efter sigende også, op til byen Clerval, stenede løb, var det mere end svært at sno sig uden om de store øer af forskellige typer vandplanter.

Mangen gang måtte vi stoppe helt, når enten ror eller skrue – eller begge var blevet indfiltret i planternes lange seje fangearme.

Lille vandfald tæt på sluse

Der blev bakket, roret løftet og fisket med bådshagen, og indtil videre er det da lykkedes at komme fri og videre. Godt at der er så få andre både.

Her er der to fiskere, der “går” på det lave vand op til vandfaldet

Det var dog heldigvis ikke lige slemt alle steder, så ud på eftermiddagen nåede vi efter 19 km frem til den ganske rigtigt udmærkede aflåste havn med fingre.

Eneste men dog ret betydelige ulempe var at havnekontoret med alle faciliteter lå uden for det aflåste område og havde kun åbent mellem 10.30 og 19.00. Lige op til havnen lå nogle gamle ret smukke industribygninger. Dem tættest på var i rent forfald, men længere henne var de blevet renoveret og anvendt til bl.a. bådværksted og vinteropbevaring af både.

De havde huset dels et spinderi fra 1858-1872 og en papirmølle fra 1873-1977 og havde haft over 400 ansatte. Floden Doubs er en lumsk størrelse. I gennemsnit er flowet 100 m3/s, men det kan svinge mellem 14 m3/s og op til 1500 m3/s ved Besançon, når det går helt vildt for sig. Den kanaliserede flod, som er bygget af straffefanger i tiden efter 1821 , har leveret vandkraft til møllen. Vi gik en runde i den lille bitte by. Ned til floden var der meget landligt med hyggelige huse langs vandet

Foran resterne af en gammel kirkegård ned til kanalen

Vi så ikke nogen butikker, men der var en café og helt tæt på havnen havde et ungt par indrettet en lille burgerbar i de renoverede bygninger. Dem ville vi gerne støtte, så vi fik to gode burgere med hjem i båden til aftensmad.


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.